اصول و ويژگی های مهم در طراحی پوستر
پوسترها به گونههای مختلف تقسیم می شود
1- پوستر با عناوین «شناختی» : (مثل پوسترهای بازیکنان فوتبال، معرفی شهرهای دیدنی و… )
2- پوستر با مطالب و عناوین «خبری» : (بطور مثال پوستر با عناوین جشنواره ها و سمینارها و…)
3- پوستر با عناوین «آموزشی و تربیتی» : (مثلا نمایشگاه لوازم آموزشی و یا پوستر بهداشت و سلامت)
4- پوستر با عنوان «فرا خوان و یا دعوت به بازدید» : (مثل فراخوان و یا دعوت به سمینار – فعالیت هنری و …)
5- پوستر جهت «اطلاع رسانی» : (کمک به مردم محروم و زلزله زده بم – عناوین اجتماعی و فرهنگی و…)
6- پوستر با موضوع «اقتصاد و تجارت» : (پوستر برای فعالیت های تجاری مثل عطرها – پوشاک – فروش فوق العاده محصولات یک موسسه و … )
با توجه به موارد استفاده از پوستر، گروه سنی و طبقات اجتماعی بیننده، نوع رنگ، فونت نوشتاری، ایجاد فضا و حتی قطع و اندازه پوستر نیز انتخاب می شود.
عناصر مهم در طرح یک پوستر
الف) توازن: ایجاد ارتباط بصری بین عناصر تشکیل دهنده پوستر که به دو صورت می باشد:
توازن متقارن و توازن غیر متقارن
ب) وحدت: تمام قسمت های پوستر باید نوعی یگانگی را نشان دهد، برای رسیدن به وحدت باید به موارد زیر توجه کرد و آن را به کار گرفت:
1- تداخل بخش های پیام رسان در یکدیگر برای آسان و سیال نمودن حرکت چشم در عبور از یک بخش به بخش دیگر پوستر
2- استفاده از رنگهای هماهنگ مناسب موضوع
3- استفاده از شیوه های خلاقانه ترکیب عناصر تصویری که متناسب با موضوع، محتوا و مخاطبین باشد
ج) حرکت: شکل دادن به اجزاء متشکله به گونه ای که بی اختیار نگاه بیننده از یک سو به سوی دیگر (همانطور که مورد نظر طراح بوده) جذب شود. موارد زیر در ایجاد حرکت نقش اساسی دارند:
1- بکار بردن خطوط جهت دار که چشم را هدایت کند.
2- اضافه کردن تصویری که حرکت را تداعی کند.
3- گروه بندی عناصر موجود در کار.
د) تاکید: اختصاص درجات متغیر اهمیت به هر یک از عوامل متعدد تشکیل دهنده پوستر را تأکید می گویند.
این کیفیت از عوامل زیر بدست می آید:
1- استفاده از اشکال و فرمهای جذاب متناسب موضوع
2- استفاده از فضای خالی به مقدار کافی
3- استفاده از اندازه و رنگ های متضاد در ایجاد عناصر تصویری و نوشتار
4- ترکیب و ایجاد یک عنصر تاکیدی در صفحه
5- به کارگیری خلاقانه و بجا و یا تغییر مناسب فونت به گونه ای که بتواند تاکید و توجه بیشتری را تداعی کند (بسیار مهم)
6- جاذبه مخصوص یا یک احساس یا بیان همراه با ایده ای خاص در جهت کنجکاوی و جذب بیننده (بسیار مهم)
پوستر فیلم ستارخان

پوستر فیلم بادیگارد 
ويژگی های پوستر
۱ سادگي در پوستر:سادگي مقوله است كه در اغلب محصولات گرافيك جهت سرعت بخشيدن به درك مفهوم استفاده مي كنيم.در پوستر نيز سادگي را با استفاده اعمال خساست در استفاده از فرم و رنگ ايجاد ميكند.پرهيز از سادگي سبب بروز گنگي و پيچيدگي در پوستر مي گردد.
۲ گويايي در پوستر:گوياي يعني با نگاه اوليه به پوستر،كليت موضوع را دريافت كنيم.در توضيح ساده تر مي توانيم بگوييم فضاي پوستر نبايد بي ربط از موضوع آن باشد.
۳ جذابيت رنگي در پوستر:پوستر بايد جذاب باشد تا بتواند قابليت جلب توجه كنندگي را در بر بگيرد.شايد مهم ترين فاكتور جذابيت در پوستر رنگ باشد.طراح پوستر در حيطه موضوع مورد نظر به خوبي مي بايست رنگهاي جذاب را شناسايي و در پوستر به كار ببرد.
۴ انتخاب كادر مناسب:انتخاب كادر مناسب مي بايست پيش از طراحي پوستر صورت پذيرد.كادر عمودي كادري است خبري و هر چه كادر باريكتر باشد خبر تند و تيز تر به مخاطب منتقل مي شود يا به تعبيري ديگر رسمي ترين و با سلابت ترين كادر در پوستر،كادر عمودي است.كادر افقي كادري است آرام و ساكن كه عجله اي براي انتقال پيام ندارد.مضامين داستان گونه،مذهب و طبيعت را مي توان در غالب اين كادر در نظر گرفت.كادر خشتي يا مربع كادري است دوستانه و دموكراتيك.اين كادر براي موضوعاتي همانند صلح ،آشتي و كودكان مناسب است.
۵ تركيب بندي: مناسب فرم و رنگ در پوستر:قرارگيري مناسب عناصر ما در كادر پوستر نيازمند آشنايي طراح با شناخت كادر و كمپوزسيون مناسب است.
كمپوزسيون يعني تركيب بندي به جا و مناسب فرم در كادر به نحوي كه يك طرح واحد را تدائي كرده و چشم نواز باشد.گروهي از رنگها در كنار يكديگر جلوه اي زيبا و مناسب دارند.طراح با علم رنگ شناسي خود مي بايست به درستي رنگهاي مورد نياز طرح را انتخاب كند.
۶ هماهنگی بین عناصر:عدم پراكندگي فرم و عناصر پوستر به نحوي كه طرح واحدي را تداعي كنند.
۷ خلاقيت درطراحی پوستر:بدين معناست كه طرح ما حاكي از ايده اي مبتكرانه و خاص بوده و مخاطب را پس از دريافت آن ايده به وجد آورد.اين ايده مبتكرانه عامل جذابيت را در پوستر تقويت كرده و باعث ماندگاري آن مي گردد.
۸ خوانايي در پوسترهاي نوشتاري:اگر پوستر ما به لحاظ ساختار و شكل كلي طرح نوشتاري است.در حيطه فاكتور خوانايي اين اهميت ندارد كه نوشتار از چه نوع فرم و يا جلوه هاي خاصي در طراحي بهره برده است،بلكه اين مهم است كه نوشتار حاوي غلط املائي در رسم الخط نوشته شده نبوده و مخاطب پس طي ايهام توانايي خواندن آن را پيدا كند.
۹ اجراي مناسب در پوستر:اجراي مناسب در طراحي پوستر بدين معناست كه طرح نهايي عاري از ضعف و اختلال در اجرا بوده و ايده پوستر به نحو شايسته اجرا شده باشد.بعد از فاكتور خلاقيت ويژه مهم ترين فاكتور اجراي مناسب است.توضيح اينكه طراح گرافيك در واقع طراح ايده است و چه خوب است كه اجراي اثر نيز بر عهده خود او باشد،در عين حال ممكن است اجرا در پوستر به اشخاص ديگري محول كند.در فاكتور خلاقيت ويژه به اهميت ايده ناب به عنوان مهم ترين فاكتور پوستر اشاره شده اما بايد اين جمله را به خاطر سپرد:يك پوستر كه ايده ندارد اما داراي اجراي مناسب و حرفه اي است به مراتب بهتر است از پوستري كه ايده اي مناسب دارد،اما اجراي آن ضعيف است.بنابراين طراح گرافيك مي بايست با انواع تكنيك ها و نرم افزارهاي مختلف اجرايي آشنا باشد.
۱۰ حروف گذاري مناسب تيترهاي فرعي و اصلي(Layout):انتخاب فونت يا قلم مناسب با موضوع پوستر،انتخاب رنگ مناسب حروف.(تيتر اصلي و فرعي)چيدمان مناسب در كادر پوستر به نحوي كه المان يا طرح اصلي ما در پوستر لطمه نخورد و چه بسا آن را تقويت كند Layout يا حروف گذاري مناسب مي گويند.
بدون نظر